08 lut Pizza – zdrowa czy niezdrowa?
Jutro (9 lutego) obchodzimy światowy dzień pizzy! Jeść czy nie jeść?
Dla nas jest to dobra okazja, by pokrótce przeanalizować argumenty za i przeciw z dietetycznego punktu widzenia.
DLACZEGO NIE?
- bardzo łatwo możemy dostarczyć sporą dawkę kalorii, ale oczywiście zależy to także od spożytej ilości oraz dodatków (np. ser, boczek, majonez, sos itp)
- osoby z zaburzoną gospodarką węglowodanową (insulinooporność, cukrzyca, otyłość) po takim posiłku mogą odczuwać nieprzyjemne dolegliwości związane z wahaniami poziomu cukru, a w związku z tym nawet jeden tak obfity posiłek może skutkować dodatkowymi kilogramami na wadze!
- osoby cierpiące na celiakię nie mogą spożyć tradycyjnej pizzy, a jedynie taką, której ciasto jest wypieczone z mieszanek mąk bezglutenowych; coraz więcej pizzeri oferuje bezglutenowe pizze
- osoby mające problemy z ciśnieniem powinny szczególną uwagę zwrócić na dodatki, gdyż bardzo często jedna pizza może pokryć całodzienne zapotrzebowanie na sód; do najbardziej słonych dodatków zaliczymy wędzone ryby, wędliny, wszelkiego rodzaju sery, a także konserwowe warzywa
- wszelkie dania wieloskładnikowe mogą skrywać w sobie potencjalne alergeny i w przypadku pizzy mogą to być przede wszystkim gluten i drożdże, ale na uwadze należy mieć także produkty mleczne (ser), grzyby, owoce morza i inne.
DLACZEGO TAK?
- pizza pizzy nierówna 🙂 – możemy wybrać pizzę z dobrej włoskiej pizzeri na świeżo przygotowanym cienkim cieście, obfitującą w naturalne dodatki i dużą ilość świeżych warzyw zamiast takiej na grubym cieście pełnej tłustych słonych dodatków lub tej mrożonej (przechowywanej miesiącami)
- jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo, a nasza dieta pozbawiona jest żywności przetworzonej i substancji antyodżywczych, to wyjście na pizzę raz w miesiącu na pewno nam nie zaszkodzi
Według nas umiejętne wprowadzanie posiłków typu “cheat meal” (np. “PIZZA” :-))ma swoje pozytywne strony: może dawać poczucie swobody i zadowolenia zwłaszcza w kontekście życia towarzyskiego. Jeśli zdarza się to raz na jakiś czas, nie zaszkodzi to naszemu zdrowiu i wadze, a wręcz przeciwnie – przyniesie satysfakcję i podniesie poziom endorfin. Zatem świętujmy DZIEŃ PIZZY!
Autorzy:
Promotorzy zdrowego stylu życia:
Aleksandra Fortuna-Banasiak
Paweł Młynarski