Blog

Uncategorized 18.10.2017

Staw ramienny to struktura, którą charakteryzuje największa mobilność spośród wszystkich stawów ludzkiego ciała. Ruchomość tą zapewnia odpowiedni kształt powierzchni stawowych – głowa kości ramiennej posiadająca rozległą powierzchnię stawową, dopasowaną do płytkiej powierzchni stawowej łopatki oraz dostatecznie luźny aparat więzadłowo-torebkowy. Ruchomość w tym stawie uzyskiwana jest...

Uncategorized 31.08.2017

Jeśli nie masz wykształcenia medycznego, Twoja wiedza o żuchwie prawdopodobnie sprowadza się do tego, że żuchwę posiadasz i pomaga Ci w przeżuwaniu pokarmów. Dziś przybliżymy jednak ten temat od strony naukowej. Być może pozwoli to Tobie na bardziej świadome spojrzenie na swój organizm i jego ewentualne...

Uncategorized 01.06.2017

Najczęściej wybieranym rodzajem mleka jest mleko krowie, o wiele rzadziej wybieramy mleko kozie czy owcze. Zawartość makroskładników w mleku krowim to zazwyczaj ok. 3% białka, od 0,5 do ponad 3% tłuszczu oraz ok. 5% węglowodanów. Mleko słynie jako napój będący bogatym źródłem wapnia, ale znajdziemy...

Uncategorized 24.04.2017

Dzień czekolady obchodzimy kilka razy w roku, jednym z tych dni jest - 12 kwietnia, dlatego dzisiaj pokrótce opiszemy ten smakołyk z dietetycznego punktu widzenia. Zastanawiając się czy czekolada jest zdrowa, czy też nie, trzeba mieć na uwadze iż istnieje wiele jej rodzajów, a są...

Uncategorized 11.04.2017

Dzień czekolady obchodzimy kilka razy w roku, jednym z tych dni jest - 12 kwietnia, dlatego dzisiaj pokrótce opiszemy ten smakołyk z dietetycznego punktu widzenia. Zastanawiając się czy czekolada jest zdrowa, czy też nie, trzeba mieć na uwadze iż istnieje wiele jej rodzajów, a są...